Класацията

Вече е факт класацията на ВУЗовете в България. Хвърлих и един поглед и мога да кажа, че съм впечатлен. Подробна, с възможност за сравняване по различни показатели, с възможност за сравняване на различни университети. От това, което съм видял, съм даже ДОСТА впечатлен.

Разгледах и методиката, стори ми се смислена и с подходящо разпределение на тежестите на отделните показатели. Както и авторите са споменали, класацията носи и голяма доза субективност, тъй като използва и много проучвания на личното мнение на студентите. Но друг начин за измерване на Удоволетвроение и Престиж не съществуват.

Блогът се чете главно от студенти по икономика и управление, а и все пак много от нас са от СтФ, така че…

Класиране в направлание ” Администрация и управление” :

1. СУ

2. АУБ

3. УНСС

Класиране направление “Икономика”

1. АУБ

2. СУ

3. УНСС

Позволих си да погледна по-подробно сравнението между първите три в направление “Икономика”. Избрах няколко показателя, като по-интересни (или важни).

Първото, което се набива е значително по-големият осигурителен доход на завършилите в Благоевград. Наистина сериозна разлика, 500 лева повече от втория (СУ) и 700 лева повече от третрия (УНСС). Като разликата между втори и трети е само 200 лв, такава разлика може да говори за convergence на СУ и УНСС, convergence към дъното :))

Освен това, 86% от студентите в АУБ са определили участието си в стажове, като полезни. В СУ и УНСС само около 20%. Добре отразява факта, че при нас, както много неща, стажовете са си проформа.

Последният любопитен факт е оценката за преподаване в СУ, която е най-ниска от трите. Но в същото време, Алма Матер е учебното заведени с най-голям брой щатни преподаватели на 100 студента. Четири пъти повече, от колкото в АУБ и 3 пъти повече от колкото в УНСС. Най-ниска оценка, но най-много преподаватели…СУ отново е символ на ефективност.

АУБ                 СУ                  УНСС

1934,85
1483,60
1264,80
Осигурителен доход на завършилите
5,97
4,89
5,02
Преподаване
2,35
12,15
3,16
Щатни преподаватели
86,67
22,22
19,69
Участие в стажове
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Класацията

  1. Косьо Арестов says:

    И кво ние сме в Администрация и управлерие, а колегите от Икономика са в Икономика (категорията) ? Излиза, че ние бием хамериканския с престиж и научно-изследователска дейност! Ееее, големи сме.

  2. Оф, сега видях, че тъпите линкове към отделните класации не бачкат. Трябва човек сам да си ги посочи.
    Като видиш при Управление, СУ бие яко по престиж, но това са натрупвания от минали годин + помпозни сгради. Трябва ти 1-2 години вътре в институцията, за да разбереш, че този престиж не се покрива с реалноста.

Leave a comment