Анимиран Кен Робинсън

Попаднах на анимирано клипче на сър Кен Робинсън, мой любимец с интересни идеи за образованието. Много ми хареса как в началото казва (свободен превод по слух):

Децата ни не виждат причина да получават образование. Когато ние (наборите на Кен) ходихме на училище, ни държаха там с историята, че ако се стараеш, справяш се добре и получиш диплома – ще имаш работа. Нашите деца не вярват на това! И са прави, между другото. По-добре е да имаш диплома, но това вече не е никаква гаранция (че ще имаш работа). Особено ако пътят към нея те кара да маргинализираш нещата, които чувстваш важни.

И това важи за държавата с най-развито висше образование. Лидер във всички световни класации. Как да виниш нашите гимназисти, че наблягат на пиенето и забавленията? В Щатите и в Западна Европа дипломите поне носят определена стойност. Нашите губят своята с всяка изминала година. Прав беше, д-р Ганев, казвайки че българското образование има сериозен проблем с мотивацията и reward механизмите.

Според мен, най-големият проблем е, че по високите етажи на образователните институции не желаят да се огледат. А ние (децата) спряхме да вярваме 🙂

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment