Защо ББ и ГЕРБ мразят СУ?

Причини да не харесваш Софийския университет – бол. Но както се вижда напоследък, наистина има целенасочени действия за преебаване на Алма Матер. Защо това се случва?

OFF TOPIC

Алма Матер значело на латински “майка хранителка”. Не мисля, че е много подходящо да се използва в случая на СУ. Претенциозно е и не подхожда на жалката му същност. Аз го написах за разнообразие, че много ми стават повторенията в и без това неясния изказ.

OFF TOPIC

Брилянтният ми аналитичен мозък достигна до няколко причини :

1.  Причина с монетарно измерение – това е лесно, просто и от това перо може да се спести някоя пара и да се изпълни либертарианския план на гусин Дянков.

2. Причина свързана с Първанов – това е днешното ми откритие свъзано с бъдещата партия/движение на президента.

Мнозина анализатори твърдят, че нещо като “мозъчен център” на президентския проект е русофилската професорска партия “България за всички” с лидер Димитър Томов – дългогодишен директор на Университетското издателство “Св. Климент Охридски”.

Там вероятно ще се присъедини и сегашният ректор на СУ проф. Иван Илчев.

Бойко Борисов желае да им го начука от рано на университетските пенсии, и по-специално на Ректора.

3. Клюкарска причина – точно защото е клюкарска нямам линк за нея. В общи линии, казаха ни на една лекция, че Египтологът имал проблеми с взимането на професура в СУ, едно време. Вижда ми се правдоподобно, но най-вече ми дава приятното усещане, че и аз ще мога да си го върна един ден на разни хора в Стопански факултет :)))

П.С. Ако някой знае нещо допълнително, моля споделете.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

7 Responses to Защо ББ и ГЕРБ мразят СУ?

  1. гравитон says:

    Защото не всеки може да запише и завърши СУ. СУ не е нито пожарникарско училище, нито физкултурна шокала, а още по малко икономически колеж! Софийския университет е гаранция за качествени знания, традиция и авторитет! Злобни комплесари дал бог.

  2. Злобен Комплексар says:

    СофийскиЯТ – явно все пак не е 😀

  3. Може и някога да е бил гаранция, очевидно е, че от авторитета малко е останало. Качеството, като студент в СУ, бих го определил като посредствено. Не съм забелязал и някоя добра традиция, по- скоро ретроградност 🙂

  4. гравитон says:

    Не бива да се потвърждават думите ми! Ако можеха родолюбивите брятя Евлоги и Христо Георгиеви да видят днешното отношение към непреходното им дело, мисля, че биха се обърнали от жал и погнуса. А колкото до качеството, хайде съгласете се, че то зависи и от формираните през последните 20 години качества на днешните му студенти, зависи и от техния морал, цели и трудолюбие.
    Поздрави на Пернишкия, Мернишкия, Южния,Западния,Северния, Източния, Горния, Долния, Предния, Задния, Американския, Авганистанския, Патиланския и който искате от новоизлюпените “университети”, че даже и на университета в село Учен дол, дето са по сърце на мнозина псевдобългари!

  5. Злобен Комплексар says:

    Български университет, който наистина НЕ всеки може да завърши е НХА.
    Там се изисква повече от 3ка по литература или 2 и половина решени задачи по математика. Изисква се талант, нещо, което не всеки има. Докато всеки може да преписва на изпити и да предава чужди курсови работи.

    За съжаление, ако шепа хора вярват, че нещо е така, както например Вие казвате, че “Софийския университет е гаранция за качествени знания, традиция и авторитет! “, то това не го прави истина. Годината е 2010 и подобни твърдения са меко казано абсурдни, при положение, че всеки може да влезе в интернет и да разгледа какво се предлага от университетите по света. Например, MIT имат видеота с лекции на сайта си. Могат да бъдат свалени съвсем безплатно. Разбира се, еднократното им преглеждане няма да направи никого инженер, но все пак можем да видим какво е положението и отвъд Голямата Вода.

    Времето неумолимо цъка напред, и ако ВУЗовете в България (не само СУ) не модернизират обучението си, съвсем скоро Албанският Университет ще е по-напред в класациите. А те са важни, защото привличат бъдещите студенти. А ако привлича по-амбициозни студенти, няма да има и проблеми с “качеството” им. Нали така?

  6. Радвам се, че и други хора достигат до моите изводи.
    Проблемът (един от по-сериозните) на ВУЗовете е, че тяхните ръководители не желаят (умеят??) да се огледат. Не влизат в интернет да видят как се преподава в MIT, ако влизат не им прави впечатление генералната разлика.
    И времето наистина цъка, навсякъде се усещат, че конкуренцията нараства, само в България все още си мрънкяме, оплакваме и се чудим къде избягаха да се образоват младежите.

  7. комплексарка says:

    Не разбрах само къде е гаранцията за качествени знания? Или това се съчетава с традицията? Демек, архаизмът е признак за качество?
    Авторитетът, доколкото ми е известно, се дължи на консервативни впечатления у “традиционни” българи.
    Няма място за сравнение с “новите” университети и колежчета, да! Но в чия полза?
    В последно време медиите какво тръбят най-много? Надали, че от старото ни, изостанало и загубено университетче могат да излязат младежи, достатъчно подготвени да задоволят нуждите на пазара. А кого го интересува какви “традиционни” теоретични знания имаш?
    Ти можеш ли да работиш? Или можеш да знаеш?
    Нека не се дуем с нашите “престижни” университети, че за нас ще е най-трудно.
    Или греша?

    P.S.: На когото му се струва сложно да ми чете писанията, свободен е от задължението.
    Айде със здраве

Leave a comment