Как НЕ се става международен университет

Един разговор, който проведох последните дни, ме накара да се замисля (отново) за турските студенти в България. Всички сме забелязали как те не знаят български, идват на изпит и си изпросват курсова. А пък курсовата е лесно си представим как си я набавят. И това е само когато има нужда да дойдат на изпита…

Спомних си за ТАЗИ статия. Изглежда не само българските студенти сме се усетили. Турската дъжава си е взела поука и ги кара да се поизпотят за признаване на дипломите.

“Турция прилага подобни ограничения и към други държави, но те не са от Европейския съюз. Приравнителни изпити има за студенти, завършили в страни като Иран и Азербайджан”

Изглежда към тези центрове на наука и просвета се стремят смотаните ръководители на СУ и ТУ. Азербайджанското образование ще е чудесен бенчмарк за ректора Илчев.

Както са написали в статията, таксите на турците са огромни, за което те си получават (купуват) една диплома от страна от ЕС. Това може да изглежда като бонус за останалите студенти. Та на кого пречат няколко турци в група, те дори не се появяват. Чувал съм тази теза още докато бях ученик в СМГ, там “спонсорските” паралелки ни позволяваха да имаме хубав физкултурен салон. А на вече бившия директор…да има частна гимназия :))

Големият разрив идва когато се замислим за ОГРОМНИТЕ претенции на Софийския университет. Средище на знанието, стожер на науката, люпилня на солидни кадри…абее сериозна институция. Но в същото време, този велик ВУЗ дава на (растяща) група чужденци (които на бълграски могат само да си поръчат хот-дог на количката до ИЧС)  да завършва наравно с останалите студенти.

Дори и да се абстрахираме от останалите простотии във висшето образование…това е пълен ташак. Все едно да пуснат наематели в сградата на Парламента, един магазин за бельо, KFC…ще се попълни някоя дупка в бюджета.

Драги ректори, вие сте тъпаци! И ме преебавате все повече! Обезценявате не само себе си, но и моята диплома!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment